Proton Preve

13
127

Proton Preve – Proton Baru 2012. Akhirnya model proton baru 2012 telahpun diketahui namanya iaitu Proton Prevé (prae-vae).

Update – 16 April: Pelancaran Proton Preve, Proton Preve Spec, Harga Proton Preve dan Warna serta Gambar Official Proton Preve.

Preve Side View

Proton Preve Official Video

[youtube src=”LAYicfOnBjM”][/youtube]

Proton Preve Specification

Disebabkan data yang terlalu besar, anda boleh klik pada pautan di bawah dan besarkan gambar untuk melihat spec Proton Preve yang official:

Klik untuk lihat Proton Prevé Spec – CFE Premium

Klik untuk lihat Proton Prevé Spec – IAFM

Proton Preve Spec 1

Proton Preve Price / Harga Proton Preve

Harga Proton Prevé 1.6 CVT PREMIUM
RM 72,990.00 / Metallic
RM 72,540.00 / Solid

Harga Proton Prevé 1.6 MT EXECUTIVE
RM 59,990.00 / Metallic
RM 59,540.00 / Solid

Harga Proton Prevé 1.6 CVT EXECUTIVE
RM 62,990.00 / Metallic
RM 62,540.00 / Solid

Warna Proton Preve: Fire Red, Blue Lagoon, Solid White, Elegant Brown, Genetic Silver, dan Tranquilty Black

Gambar Proton Preve mengikut sususan warna:

Proton Preve Color / Colour

Klik untuk lihat PROTON PREVE REVIEW ( 5 April Updated ! BARU! ~ )

13 COMMENTS

  1. Fantastic spec and with TUV QC this is a car I would like to own. Someone said it is going to be a hybrid? Cool. And to those foreign-is-greatest worshipers: 15 years ago I owned a Porsche 944 Turbo, great car no doubt but it is just a car with its myriad of troubles and high repair cost. Prior to that I drove a BMW3, also another impressive car and also with high repair cost. I also had a Myvie for my wife and disappointingly the drive shaft and exhaust need to be replaced in just over a year but the cost were not as prohibitive.

  2. selagi belum tengok depan mata…selagi belum test drive…belum boleh komen pelik2…tunggu dulu…baru la komen kita tu adil….setakat hari ni …kita komen la rupa paras…memang menarik n hensem…komen la spec dia…memang mantap…comparison dgn city/vios…jauh beza….fuel consumption…jimat beb….tapi dari sudut kualiti…kena tunggu…best ke tak drive…kena tunggu….masalah…kena tunggu….harga…kena tunggu la…mana la tau memang berbaloi dgn kualiti….so anyway best of luck for proton….

  3. then why u ever buy or use continental car and brag for the cost maintenance??support PROTON bro~why waste ur money for foreigner car? buy PROTON car and use accessories only from PROTON to support malaysia car ….. ;p

  4. Good comment Mr. Tan, fashionxcore & !r. Roy. Diaorg ni complaint je lebih, ntah ape2 merapu ntah. Kalau mampu sgt, bli je la kereta luar. Hahahah…

  5. Tan, biase la…. Ramai org pndai ckap dari buat… Bg sy klu ukur la baju bdan sndri.. Klu x mampu pkai kereta besa bli je kancil… Dia org tau nk murah je… Kene la pham 1sen 1 kualiti…

  6. Tan, yang banyak complaint / mengeluh ni sebenarnya memang perangai typical Malaysians. Complaint sana sini dalam internet, macam dah pakai kereta 10 bijik kat rumah padahal tak pernah pon owned a continental car. they never know how much is the maintenance cost. im currently maintain 2002 W211 Benz and 1992 W124 Benz and approximately i spend around 8K for those 2 cards only for maintenance. budak-budak muda baru habis college ni, pergi kerja rajin2 instead of habiskan masa dalam internet cakap merapu2 like they know everything.

  7. saya pakai bmw model 3series,model 2008, harga 160k masa beli, prestasi memang terbaik, tapi kereta manja, maintainance tinggi, setakat ni problem sana sini dah telan duit dekat 6k, tapi masih tersenyum membayar setiap masalah. Abang saya pakai Merz E class,model E240 (2005) beli harga 180k, baru-baru ni kena overhaul dekat 12k, masih senyum lagi bayar kos. Kawan saya pakai proton Pesona , beli 40k, rosak sana sini baiki baru 400 je, tapi dah mengeluh kata kereta Proton tak ada kualiti katanya.

  8. ok la sbg rakyat malaysia aku turut bebangga dgn kemampuan kita menghasilkan kereta global, yg penting kita dapat buktikan kepada dunia teknologi negara kita sudah maju.xpayah la nak banding2 dgn janama lain. soal mahu beli atau tidak teletak pada diri masing2.

  9. ..mana perginya rakyat didahulukan pencapaian diutamakan..belum mampu lagi i mau beli..kalau mau beli pun fikir 2 / 3 dulu either VIOS or …???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here