AS denda Deutsche Bank gagal kesan pengubahan wang haram

0
178
AdvertisementRizab Persekutuan AS (Fed) semalam berkata ia telah mendenda Deutsche Bank AS$41 juta (RM175.61 juta) kerana kecuaiannya dalam mengawal pengubahan wang haram selepas satu skandal yang melibatkan berbilion dolar dalam Rubles Rusia.

Tindakan itu bagi menangani amalan “tidak selamat dan tidak wajar” dalam operasi perbankan AS di bank Jerman itu, kata bank pusat AS dalam satu kenyataan akhbar.

Fed mendapati operasi perbankan AS di Deutsche Bank gagal mengekalkan program yang berkesan untuk mematuhi undang-undang Amerika mengenai pencegahan pengubahan wang haram dan kerahsian bank.

Sesuatu perintah persetujuan bersama denda itu mengkehendaki Deutsche Bank untuk meningkatkan pengawasan pengurusan kanannya dan kawalan yang berkaitan dengan pematuhan oleh operasi perbankan AS dengan undang-undang pencegahan pengubahan wang haram.

Bank itu berkata ia berhasrat untuk melaksanakan semua langkah-langkah yang dikenakan oleh Fed mengikut jangkaannya.

Pihak berkuasa AS berkata kira-kira 10 bilion dolar Rubles yang digubah secara haram melalui bank itu antara tahun 2011 dan 2015 melalui Moscow, New York dan London.

Menurut dakwaan itu, bank itu terlepas peluang untuk mengesan pengubahan wang haram kerana kegagalan pihak berkuasa pengawasannya.

Deutsche Bank pada bulan Januari bersetuju dengan penyelesaian sebanyak AS$425 juta (RM1.82 bilion) dengan Jabatan Perkhidmatan Kewangan New York berkaitan dengan skim pengubahan wang haram.

tuduhan itu juga dibangkitkan berkaitan dengan urusan perniagaan Presiden Amerika Donald Trump.

Demokrat di Kongres AS minggu lalu menuntut maklumat dari bank itu mengenai akaun dan kredit yang dimiliki oleh Trump, yang dipercayai mempunyai pinjaman lebih daripada AS$340 juta (RM1.45 bilion) dari bank.

[Baca beria penuh]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here