Bantuan kemanusiaan gagal disalurkan di Yaman

[ad_1]

YAMAN: Berjuta-juta penduduk Yaman masih berdepan keperitan hidup biarpun pelabuhan di negara itu telah dibuka Arab Saudi Disember lalu untuk memberi laluan bantuan kemanusiaan disalurkan.

Seorang pegawai pihak berkuasa tempatan yang bertanggungjawab mengawasi kem penempatan sementara di Hodeidah, Gaber Hussein Al-Razahi, mendakwa agensi bantuan kemanusiaan tidak diberi permit melawat kawasan kem terutama di Al Garahi.

Katanya peningkatan serangan antara pihak bertelagah dalam minggu ini dibimbangi menyekat kemasukan bantuan dan mungkin menjadi sasaran peluru sesat.

Tambahnya lagi kem-kem di Al Garahi yang hanya terletak 100 kilometer dari pelabuhan Hodeidah tidak menerima sebarang bantuan sejak pembukaan pelabuhan itu.

Dianggarkan beribu-ribu pelarian yang mendiami kem-kem terbabit mula meninggalkan Al Garahi ke wilayah berhampiran untuk mendapatkan bantuan makanan, perubatan dan air bersih.

Pertubuhan bantuan kemanusiaan antarabangsa telah berkali-kali mengadukan kesulitan yang dihadapi mereka namun tiada sebarang jaminan keselamatan diberikan pihak bertelagah.

Pada Disember, Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah berkata lebih daripada 80 peratus penduduk Yaman tidak mempunyai makanan, bahan api, air bersih dan akses kepada rawatan perubatan.

Laporan kesihatan terkini yang dikeluarkan badan bantuan antrabangsa menyebut sekurang-kurangnya 2,000 orang maut akibat wabak kolera.

Konflik Yaman yang bermula sejak Mac 2015 itu telah menyaksikan lebih dari 10,000 orang awam terbunuh dengan jutaan yang lain menjadi pelarian.

[ad_2]

Leave a Comment