Bekas ahli BERSATU tangguh saman Muhyiddin

0
119
AdvertisementBekas aktivis Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Negeri Sembilan Mohd Anas Sudin menangguhkan hasratnya untuk menyamakan presiden parti itu Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Hari ini saya tak jadi failkan saman sebab dokumen tidak lengkap,” katanya.

Bagaimanapun, pengamal media hari ini telah berkumpul di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur setelah mendapat maklumat melalui pesanan WhatsApp.

Anas dikatakan mahu menyaman bekas timbalan perdana menteri dan bekas orang nombor dua dalam Umno itu setelah mendakwanya berbohong kepada pengasas-pengasas dan akar umbi BERSATU.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini Anas berkata beliau sedang mengumpulkan maklumat berkaitan keanggotaannya dalam parti-parti sebelum ini.

“Ada video tersebar kata saya ahli PKR, lepas itu persoal apa makna saya umum keluar BERSATU. mereka persoal, dah keluar PKR kenapa pula buat kenyataan keluar BERSATU.

“Sekarang ini saya nak lengkapkan dokumen bahawa saya dulu datang daripada ahli Umno, dan saya pemimpin Umno. Dulu saya ketua Pemuda, setiausaha cawangan, timbalan ketua setiausaha cawangan Umno. Saya juga biro keahlian Umno bahagian Rembau.

“Surat pelantikan saya tengah kumpulkan. Saya nak buktikan bahawa saya ini datang daripada Umno bukannya dari PKR, yang Tan Sri Muhyidin katakan itu.

“Saya tak pernah pun menjadi ahli PKR,” katanya lagi.

Anas berkata peguamnya mahukan dokumen itu diperoleh dahulu untuk menguatkan hujah mereka nanti.

Bernama melaporkan Anas pada 5 April lagi mengisytiharkan keluar daripada parti bersama 500 anggota BERSATU serta-merta selepas hilang keyakinan pada Muhyiddin.

Beliau mendakwa BERSATU mengamalkan kronisme dan hala tuju parti itu juga didakwa yang kabur.

Anas dilapor menyertai parti serpihan Umno itu pada 10 Oktober 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here