Cabaran Manchester menanti skuad Nicol

0
237
AdvertisementRATU skuasy negara, Datuk Nicol David akan mengetuai cabaran skuad negara pada edisi kelima Kejohanan Beregu Dunia yang akan berlangsung di Manchester, England dari 1 hingga 5 Ogos ini.

Persekutuan Skuasy Dunia (WSF) dalam kenyataan hari ini berkata sejumlah 12 negara akan bertanding dalam kejohanan terbabit menampilkan 17 wakil dalam acara beregu lelaki, 13 dalam acara wanita dan 21 wakil dalam beregu campuran.

Selain Malaysia, kejohanan itu disertai Australia, Kanada, Colombia, England, India, Malaysia, Belanda, New Zealand, Norway, Scotland, Afrika Selatan dan Wales.

Menurut WSF, butiran gandingan pemain akan disahkan pada Julai selepas pencalonan dimuktamadkan namun 13 pemain lelaki utama dalam senarai ranking dunia dan 20 pemain wanita utama dijangka menyertai kejohanan kali ini.

Malaysia menyenaraikan Nicol bersama Rachel Arnold dalam acara beregu wanita sementara pasangan lain terdiri daripada Mohd Nafiizwan Adnan-Ivan Yuen dan Muhammad Syafiq Kamal-Ng dalam beregu lelaki.

Dalam acara beregu campuran, Malaysia menyandarkan harapan kepada Rachel dan Ivan.

WSF berkata cabaran pasukan tuan rumah England dijangka diketuai Laura Massaro, James Willstrop, Alison Waters, Daryl Selby dan Sarah-Jane Perry manakala cabaran skuad Wales diketuai Tesni Evans dan Scotland oleh Alan Clyne.

Skuad New Zealand dipimpin oleh Joelle King dan Paul Coll, Australia oleh Cameron Pilley dan pemenang pingat emas Sukan Komanwel Glasgow 2014, David Palme manakala India oleh pemenang beregu emas Sukan Komanwel 2014, Dipika Pallikal dan Joshna Chinappa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here