Chong Wei jamin tak kalah

0
244
AdvertisementKUALA LUMPUR: Jaguh perseorangan lelaki negara, Datuk Lee Chong Wei menegaskan ‘mimpi ngeri’ tewas kepada pemain Perancis, Brice Leverdez dalam pusingan pertama Kejohanan Dunia tahun lalu tidak akan berulang pada edisi di Nanjing, China dari 30 Julai hingga 5 Ogos ini.

Berdasarkan undian dijalankan Persekutuan Badminton Dunia (BWF) semalam, Chong Wei diundi bertemu Leverdez sekali lagi di pusingan pertama – aksi ulangan pusingan pertama edisi tahun lalu di Glasgow, Scotland yang menyaksikan kemenangan memihak kepada pemain Perancis itu.

Bagaimanapun, Chong Wei yang juga pemain nombor dua dunia, berkata apa yang berlaku tahun lalu sudah dijadikan iktibar dan kali ini situasinya berbeza dengan dia optimis mampu melepasi pusingan pertama berdasarkan rekod kemenangannya ke atas Leverdez dalam 10 pertemuan.

“Saya terima kekalahan kepada Leverdez pada pusingan pertama edisi tahun lalu. Namun, itu tidak boleh dijadikan kayu pengukur kerana selepas itu saya berjaya menewaskan dia… rekod pertemuan keseluruhan menyaksikan saya menang lapan daripada 10 perlawanan,” kata Chong Wei yang turun dengan misi memburu gelaran sulung kejohanan berprestij itu.

Cabaran sebenar buat naib juara dunia tiga kali itu dijangka hadir sekiranya layak ke separuh akhir dengan bintang muda Jepun, Kento Momota diramal menjadi lawannya.

“Saya tidak mahu fikir mengenai peringkat separuh akhir sebaliknya fokus satu demi satu perlawanan. Siapapun pemain yang akan saya hadapi, saya akan lawan habis-habisan, saya tidak akan lari,” kata Chong Wei yang menyaksikan rekod pertemuannya terikat 1-1 dengan Momota dalam dua perlawanan terakhir.

Chong Wei berjaya menewaskan Momota pada aksi final Terbuka Malaysia yang menyaksikan dia merangkul gelaran ke-12, 1 Julai lalu sebelum dia tewas di separuh akhir Terbuka Indonesia di tangan lawan itu lima hari kemudian.

Sementara itu, jurulatih perseorangan lelaki, Hendrawan mengakui undian kali ini memberi petanda positif dalam misi Chong Wei merangkul gelaran sulung Kejohanan Dunia tetapi menegaskan anak didiknya perlu fokus satu demi satu perlawanan.

“Undian kali ini dilihat cukup baik untuk Chong Wei, namun dia tidak boleh pandang mudah. Kalau kita lihat, saingan dalam acara perseorangan lelaki semakin sengit dan dia perlu buat persiapan yang terbaik bagi menghadapi setiap lawannya,” kata Hendrawan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here