Degil buka pintu asrama [METROTV]

0
177
AdvertisementSeberang Jaya: Penguat kuasa Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) negeri Pulau Pinang terpaksa memecahkan pintu bilik asrama pekerja warga asing di Butterworth selepas mereka enggan membuka pintu bilik itu, malam kelmarin.

Dalam operasi pemeriksaan E-Kad yang bermula jam 8 malam hingga 12 tengah malam itu, seramai 24 pekerja warga asing ditahan di tiga lokasi berbeza iaitu di Bayan Lepas, Bandar Perda dan Butterworth.

Pengarah imigresen negeri Meor Hezbullah Meor Abd Malik berkata, operasi bermula di sebuah kilang membuat barangan plastik di Bayan Lepas.

“JIM berjaya menahan tujuh lelaki dan tiga wanita pekerja asing warganegara Bangladesh, Myanmar dan Indonesia dalam serbuan di kilang plastik berkenaan.

“Di lokasi kedua pula di Bandar Perda, seramai tujuh lelaki iaitu enam warga Bangladesh dan seorang Myanmar ditahan,” katanya.

Menurutnya, lelaki warga Myanmar berusia 30 tahun itu turut mempunyai rekod sebagai orang yang dikehendaki oleh polis Bukit Aman.

Katanya, dalam pemeriksaan ketiga di sebuah hotel lama yang diubah suai menjadi asrama pekerja, pihaknya menahan empat lelaki warga Bangladesh.

“Jumlah keseluruhan, kita menahan 18 lelaki warganegara Bangladesh, tiga lelaki Myanmar dan tiga wanita Indonesia kerana kesalahan mengikut Seksyen 6(1)(c) dan Seksyen 15(1)(c), Akta Imigresen 1959/63.

“Semua pekerja warga asing itu dibawa balik ke Pejabat Imigresen Seberang Jaya sebelum dihantar ke Depot Tahanan Pendatang Asing Juru,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here