Enam bank Islam bekerjasama bangunkan Dana Wakaf

0
182
Advertisement

KUALA LUMPUR: Enam bank Islam telah memeterai Perjanjian Kerjasama Strategik bagi membangunkan Dana Wakaf untuk pemerkasaan ekonomi, pendidikan, kesihatan dan pelaburan dalam usaha merangsang ekonomi masyarakat Islam.

Perjanjian itu ditandatangani semalam oleh Affin Islamic Bank Bhd, Bank Islam Malaysia Bhd, Bank Muamalat Malaysia Bhd, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd, Maybank Islamic Bhd dan RHB Islamic Bank Bhd.

Presiden Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia, Datuk Mohd Redza Shah Abdul Wahid berkata, bank Islam, dengan infrastruktur sedia ada, kepakaran risiko dan perbankan akan bekerjasama menjana kesan positif dan mapan kepada ekonomi, masyarakat dan persekitaran.

Ketika ini, lapan majlis agama Islam negeri bersetuju mengambil bahagian dalam inisiatif ini dan bank Islam bersama majlis agama terlibat akan mewujudkan Jawatankuasa Pengurusan Bersama untuk memantau projek tersebut dengan rapi.

Dalam kerjasama strategik ini, bank Islam yang terlibat bersetuju membenarkan saluran perbankan mereka diguna pelanggan mereka untuk menyumbang kepada projek pilihan mereka.

“Ini termasuk pendedahan mengenai keperluan dan pelaporan kepada penderma dan pembiaya yang setanding dengan operasi perbankan Islam yang lain,” kata Mohd Redza dalam satu kenyataan hari ini.

Inisiatif berkenaan yang akan dilancar pada suku keempat tahun ini, akan membolehkan rakyat Malaysia menggunakan saluran perbankan enam bank Islam tersebut untuk terlibat dalam pembangunan projek wakaf yang dikenal pasti.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here