Gavin layak walaupun gementar

0
358
AdvertisementPEMAIN golf negara, Gavin Green melalui penamat penuh gementar namun berjaya meneruskan kemaraan apabila dia melakukan dua atas par 73 untuk melepasi had kelayakan pada penampilan kejuaraan utama sulung di Terbuka British, semalam.

Gavin, yang memulakan kempen dengan 72 pukulan, melakukan par pada sembilan lubang pertama dengan bogey pada lubang kedua dan birdie lubang berikutnya namun mencipta bogey pada lubang ke-10.

Dia kembali dengan birdie pada lubang ke-14 tetapi dua lagi bogey pada empat lubang terakhir menyaksikan dia berkongsi kedudukan ke-65 dengan tiga atas par 145 keseluruhan di Carnoustie.

Pemain berusia 24 tahun itu menjadi pemain kedua negara selepas Danny Chia pada 2010 melepasi had kelayakan pada kejuaraan golf utama tertua dunia itu.

“Saya amat gementar ketika beraksi. Beberapa lubang terakhir amat mencabar. Saya hanya cuba untuk terus meletakkan bola di fairway dan green. Saya melakukannya hingga lubang ke-18 dan cuba melakukan par dari jarak 15-20 kaki.

“Saya cuba mengetahui apa had kelayakannya. Syukur ia tiga atas par dan saya melakukan putt untuk bogey.

“Layak bagi kejuaraan utama pertama saya, jelas ia sesuatu yang amat menggembirakan. Saya gembira berjaya melakukannya. Saya seperti tahu apa yang boleh dilakukan dan saya sedar tidak boleh terlalu memaksa. Sudah lama saya tidak berasa amat gementar tapi saya sukakan cabaran ini,” kata Gavin.

Gavin mengesahkan tempat pada kejuaraan itu selepas memenangi Order of Merit Jelajah Asia tahun lalu dan dia bergelar pemain pertama Malaysia dan pemain kedua termuda mengikut jejak pemain 19 tahun Korea Selatan, Noh Seung Yul melakukannya dalam jelajah serantau itu.

“Jangkaan pertama saya adalah melepasi had kelayakan tapi kini saya akan cuba membuat catatan serendah mungkin sepanjang hujung minggu.

“Ia boleh dilakukan jika anda berada di fairway tapi jika tidak, ia akan menghukum anda agak teruk, jadi amat penting untuk terus mengikut perancangan dan berharap akan dapat menyempurnakan lebih banyak putt.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here