Jika 26 ekor biri-biri, 10 ekor kambing berada dalam sebuah kapal, berapa usia kapten?

[ad_1]

KUALA LUMPUR: Menariknya jika soalan peperiksaan mampu menjadi headline portal berita. Bukannya soalan bocor namun, peperiksaan yang diduduki oleh sekumpulan pelajar di barat daya China berjaya menarik perhatian netizen di media sosial kerana satu soalan didakwa ‘tidak masuk akal’ dan mengelirukan!

Baru-baru ini, laman web South China Morning Post (SCMP) melaporkan, lima orang pelajar di sebuah sekolah di Nanchong, kawasan Sichuan, diberi soalan untuk meneka berapakah umur kapten kapal sekiranya terdapat 26 ekor biri-biri dan 10 ekor kambing dalam kapal tersebut?

Netizen di media sosial cukup teruja untuk meneka jawapan bagi soalan ini.

Umur kapten itu sekurang-kurangnya 18 tahun sebab kalau bawah daripada itu tidak dibenarkan oleh undang-undang perkapalan,” ujar seorang netizen.

Umur kapten itu ialah 36 tahun. Dia agak sukakan diri sendiri, jadi jumlah binatang sepadan dengan umurnya,” jawab netizen lain.

“Kita tidak boleh teka umur kapten itu. Jumlah biri-biri dan kambing tidak relevan dengan umur kapten.”

Soalan ini tiada kaitan dengan Matematik… Ia tidak menguji kemampuan manusia dalam memahami ilmu Matematik,” balas seorang netizen lain.

Sehubungan itu, biro pendidikan barat daya China telah mengeluarkan kenyataan berhubungan dengan soalan ujian matematik sekolah rendah yang mengelirukan pembaca di atas talian.

Menurut kenyataan itu, tiada jawapan spesifik yang ditetapkan untuk soalan ini sebab tujuannya untuk menguji pemikiran kritis.

“Tujuan pendidikan bukan untuk menghasilkan jawapan yang sama … setiap jawapan mencerminkan personaliti berbeza. Soalan yang menghasilkan pelbagai jawapan adalah soalan yang baik.” jelas biro tersebut.

Biro pendidikan itu menegaskan akan terus membuat soalan sedemikian dan mengalu-alukan maklum balas dari orang awam.

[ad_2]

Leave a Comment