KPDNKK tiada kuasa turunkan harga barangan basah di Kelantan – Pengarah

0
210
AdvertisementKOTA BHARU: Kenaikan harga barangan basah dan mentah di Kelantan sejak dua minggu sebelum Ramadan mengundang rungutan dalam kalangan pengguna.

Perkara ini tidak dinafikan pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kelantan.

Namun tegas pengarahnya Datuk Abdul Ghani Harun, KPDNKK tidak mempunyai kuasa untuk menurunkan harga barangan berkenaan, bahkan ia bukan diletak di bawah senarai barangan kawalan.

“Kenaikan harga ikan dan daging adalah di bawah jabatan masing-masing, bukan KPDNKK. Kita jaga minyak masak, gula.

Katanya, KPDNKK hanya boleh mengambil tindakan melibatkan barang kawalan, peniaga yang melakukan aktiviti pencatutan, selain kesalahan tidak meletakkan tanda harga.

“Jika berlaku kenaikan harga (barangan basah), itu perlu dirujuk kepada jabatan berkaitan. Kita hanya pantau kes melibatkan anti pencatutan,” kata Abdul Ghani.

Beliau berkata sikap peniaga dan pembekal barangan basah yang meletakkan harga sesuka hati dengan alasan kekurangan bekalan juga menjadi punca kenaikan harga barangan berkenaan.

Justeru, pengguna di Kelantan disaran supaya membuat aduan mengenai kenaikan harga ayam, ikan dan barangan mentah lain kepada agensi berkaitan seperti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), Jabatan Pertanian dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Dalam pada itu, kalangan peniaga yang ditemui berkata kenaikan harga barangan basah ini tidak dapat dielak berikutan harga yang telah ditetapkan oleh pembekal.

Rata-rata peniaga ikan turut mengakui harganya di pasaran Kelantan ketika ini amat mahal.

“Barang tidak banyak, kita jual pun yang sejuk beku. Ikan segar tidak banyak. Kami ambil dengan pembekal pun sudah mahal.

“Kami nak buat macam mana, dapat pun mahal, terpaksalah jual mahal,” kata peniaga ikan Abdul Rashid Omar.

Kalangan peniaga juga menjangkakan harga ikan akan naik lagi pada minggu ketiga dan keempat Ramadan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here