MCA: Media perlu lebih sensitif

0
134
AdvertisementTimbalan Presiden MCA Datuk Seri Wee Ka Siong mahu media supaya lebih sensitif berikutan penerbitan muka depan akhbar The Star pada 27 Mei lalu yang mencetuskan kontroversi.

Meskipun menurut Wee – yang partinya memiliki The Star – akhbar harian berbahasa Inggeris itu tidak berniat untuk mengaitkan Islam dengan pengganas, namun persepsi pembaca mungkin sebaliknya.

“Itu mungkin persepsi yang diberikan, kerana tajuk dan gambar, kata-kata (untuk gambar) itu adalah terlalu kecil.

“Dalam akhbar lain, beritanya hampir sama. Tetapi kita perlu berhati-hati.

“Kadang-kala ini adalah persepsi. Kita perlu lebih sensitif,” kata Wee pada sidang akhbar di Putrajaya.

Ditanya sama ada reaksi orang ramai terhadap muka depan The Star adalah petanda bahawa ekstremisme agama semakin meningkat, Wee, yang juga adalah menteri di jabatan perdana menteri, berkata rakyat secara umum juga perlu lebih sensitif.

Mengenai penggantungan dua editor kanan oleh akhbar harian berbahasa Inggeris itu, Wee berkata, MCA menghormati keputusan lembaga pengarahnya.

The Mei 27 halaman depan yang mencetuskan kemarahan orang ramai memaparkan gambar umat Islam yang bersolat di bawah satu artikel yang tidak berkaitan dengan tajuk “ketua pengganas Malaysia”.

The Star semalam menggantung tugas ketua pengarang kumpulannya, Datuk Leanne Goh, dan pengarang eksekutif, Dorairaj Nadason, bagi membolehkan siasatan dalaman dibuat berhubung penerbitan muka depan 27 Mei lalu.

Halaman depan akhbar itu mencetuskan kemarahan orang ramai apabila ia menyiarkan gambar umat Islam sedang sembahyang pada muka depannya bersama laporan mengenai keganasan yang bertajuk Malaysian Terrorist Leader (Pemimpin Pengganas Malaysia).

[Baca berita penuh]

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here