Pelabuhan Tok Bali dicadang sebagai hab eksport halal

[ad_1]

PASIR PUTEH: Pelabuhan Tok Bali di sini akan dicadangkan sebagai hab eksport produk halal dari negeri ini terutama ke negara-negara di rantau ASEAN.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata beliau akan mengemukakan cadangan itu untuk dipertimbangkan oleh kerajaan.

Menurutnya, ini berikutan produk halal keluaran Kelantan sebelum ini dieksport menerusi kemudahan pelabuhan Kuantan, Pahang serta Pelabuhan Klang di Selangor.

“Negara-negara terutamanya Kemboja, Vietnam dan Thailand selain Jepun (terletak) begitu hampir dengan pelabuhan Tok Bali,” katanya ketika berucap merasmikan program Empower Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) di sini, pada Sabtu.

Menurut Asyraf Wajdi, kewujudan hab itu akan turut memberi peluang lebih besar kepada pengusaha Industri Kecil dan Sederhana (IKS) untuk mengeksport produk mereka.

Sehubungan itu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan diminta membantu pengusaha IKS negeri ini mendapatkan sijil halal bagi membolehkan mereka memperluaskan perniagaan masing-masing ke luar negara, katanya.

Sementara itu, ECER dalam satu kenyataan berkata, potensi perkembangan pelabuhan Tok Bali itu akan turut dipacu oleh pembangunan berimpak tinggi yang bakal mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan selain aspek keusahawanan kepada rakyat.

Sejajar kedudukannya di lokasi strategik, pelabuhan itu juga berpotensi sebagai hab pengedaran serantau bagi barangan perdagangan rentas sempadan terutama wilayah selatan Thailand.

— BERNAMA

[ad_2]

Leave a Comment