Penduduk cemas banjir kilat landa Chemor

0
275
Advertisement


CHEMOR: Seramai 40 orang di sekitar Kampung Chepor Indah cemas dengan banjir kilat yang berlaku buat pertama kalinya di perkampungan mereka pada malam Selasa.

Dalam kejadian sekitar 10 malam itu, hujan lebat berterusan sejak petang Selasa menyebabkan enam buah kediaman dinaiki hingga setinggi hampir satu meter.

Pegawai Bencana dan Operasi Angkatan Pertahanan Awam Daerah Kinta, Lt. (PA) Rayner Saimon berkata hujan ribut berteruskan sejak pukul 3 petang menyebabkan paras air di kedua-dua sungai berhampiran meningkat secara mendadak.

“Paras air meningkat mendadak dari Sungai Keladi yang bersaiz kecil, seterusnya memasuki Sungai Kuang dan melibatkan limpahan deras air ke Kg Chepor Indah.

“Bagaimanapun, situasi air kini terkawal dan air setakat memenuhi perkarangan kediaman namun tidak memasuki bahagian dalam rumah kesemua penduduk berkenaan,”katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Keadaan di salah sebuah rumah di Kg Chepor Indah yang dinaiki air.

Rayner berkata beliau difahamkan oleh penduduk bahawa kejadian tersebut merupakan kali pertama berlaku di Kg Chepor Indah berikutan hujan lebat berterusan dan saiz Sungai Keladi cukup besar.

“Kami akan melaksanakan pemantauan kerap untuk dari masa ke masa untuk lokasi yang berisiko bencana, untuk keselamatan penduduk setempat,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here