Pengebom sempat telefon ibu mohon maaf

0
158
AdvertisementManchester: Pengebom berani mati, Salman Adebi dilapor menelefon ibunya, ahli saintis nuklear di Libya untuk meminta maaf, kira-kira 15 minit sebelum dia meletupkan dirinya di Manchester Arena awal Selasa lalu yang menyebabkan 22 orang terbunuh.

Sumber keselamatan Libya mendedahkan Salman menelefon adiknya, Hashem di Tripoli, meminta dia menghubungi ibu mereka, Samia Tabbal, 50, supaya menelefonnya.

Butir mengenai rayuannya memohon maaf timbul selepas Samia disoal siasat oleh polis di Tripoli.

Sumber berita di Amerika Syarikat memetik pegawai perisikan Libya sebagai berkata, Samia pernah bimbang Salman berubah menjadi radikal dan dia dikatakan sudah memaklumkannya kepada pihak berkuasa.

Dia dikatakan memujuk Salman untuk kembali ke Libya bagi membolehkan pasportnya dirampas.

Tetapi pemuda berusia 22 tahun itu memberitahu ibu bapanya, dia sudah membuat persiapan untuk menunaikan umrah.

Dilaporkan, dia sebenarnya kembali ke Britain menerusi Jerman dari Turki empat hari sebelum melakukan serangan itu.

Seramai 10 orang ditahan di Britain dan Libya berkait dengan serangan bunuh diri itu.

Seorang remaja belasan tahun dan seorang wanita yang ditahan oleh polis Britain bagaimanapun dibebaskan tanpa dituduh, menjadikan jumlah yang masih ditahan di Britain lapan orang.

Di Libya, bapa Salman, Ramadan dan adiknya masih ditahan.

Kelmarin, sumber siasatan di Tripoli berkata, Salman dipercayai melakukan serangan itu kerana dendam terhadap kematian kanak-kanak di Syria akibat serangan udara tentera Amerika Syarikat.

Sumber lain pula menyatakan, dia bertindak demikian kerana membalas dendam terhadap kematian rakannya yang dibunuh di Manchester tahun lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here