Penutupan kerajaan Amerika Syarikat akan menjejaskan operasi ketenteraan – Mattis

[ad_1]

WASHINGTON DC: Setiasuaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS) Jim Mattis menegaskan penutupan pentadbiran kerajaan akan memberi kesan kepada operasi ketenteraan termasuk latihan, penyelenggaraan serta operasi risikan negara itu.

“Aktiviti penyelenggaraan kami mungkin akan dihentikan seketika.

“Lebih daripada 50 peratus anggota┬á termasuk pegawai kerajaan akan diberi cuti sementara.

“Kami banyak menjalankan operasi risikan diseluruh dunia dan ini memerlukan dana, maka sudah tentu ia akan dihentikan,” ujar Mattis bagi mengulas pertanyaan mengenai kesan penutupan kerajaan.

Bagaimanapun Jabatan Pertahanan menegaskan penutupan tersebut tidak akan memberi kesan kepada operasi ketenteraan Amerika Syarikat di Afghanistan dan operasi memerangi militan Daish di Iraq dan Syria.

Mattis, yang berucap semasa sesi soal jawab turut berkata, beliau tidak akan meneruskan lawatannya ke Indonesia dan Vietnam seperti yang dijadualkan sebelum ini.

Dalam satu kenyataan, Pentagon berkata lawatan Mattis ke Asia tetap akan diteruskan walaupun kerajaan ditutup kerana ia dilihat penting bagi keselamatan dalam negara dan hubungan luar negara.

Kongres Amerika Syarikat gagal mengelak penutupan kerajaan persekutuan sebelum tempoh tamat pada tengah malam semalam waktu tempatan selepas pertemuan yang diadakan antara Presiden Donald Trump dan Ketua Ahli Senat Demokrat, Chuck Schumer menemui jalan buntu.

[ad_2]

Leave a Comment