PM Najib ucap tahniah kepada MDEC, Alibaba bagi inisiatif Malaysia City Brain

[ad_1]

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak merakamkan ucapan tahniah terhadap pihak Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) di atas kerjasama terbaharu dengan Alibaba Cloud bagi memanfaatkan ekosistem kecerdikan buatan (AI) Malaysia.

“Tahniah kepada @mymdec dan @alibaba_cloud. (Saya) gembira dapat melihat ekosistem AI Malaysia menuju selangkah ke depan menerusi inisiatif berimpak tinggi terbaharu, Malaysia City Brain.

“Sistem perbandaran pintar ini akan memberi manfaat yang signifikan kepada rakyat Malaysia,” kata Perdana Menteri dalam catatan Twitter terbaharu beliau, pada Isnin.

Awal semalam, MDEC mengumumkan kerjasamanya dengan pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan Alibaba Cloud bagi kemudahan mewujudkan platform Malaysia City Brain.

Inisiatif Malaysia City Brain itu menawarkan pihak berkepentingan dengan aspek komprehensif termasuk pemerolehan, penyepaduan dan analisis data raya yang dijana pelbagai sumber dalam ruang perbandaran menerusi video dan pengenalan imej, perlombongan data dan teknologi pembelajaran mesin.

Ia kini melalui fasa perintis selepas menerima bukti konsep daripada kerajaan pada Ogos tahun lepas.

— BERNAMA

[ad_2]

Leave a Comment