Proton P3-21A ( Proton Preve )

Kelebihan Proton p3-21a. Tidak dinafikan lagi, proton P3-21a mempunyai banyak kelebihan berbanding model-model yang sebelumnya. Walaupun masih belum dilancarkan, model ini telah mendapat hampir 50 tempahan sejak pra-pelancaran di Stadium Bukit Jalil dalam kotak yang tertutup.

proton p3-21a

Menurut sumber dari blog Proton-Sales, Proton P3-21A boleh dikatakan mempunyai pelbagai ciri-ciri terkini serba lengkap, sama ada kelengkapan aksesori, utiliti, mahu pun ciri-ciri keselamatan bertaraf tinggi. Maklumat selanjutnya adalah seperti berikut.

Harga Proton p3-21a dijangka: RM62,000 sehingga RM75,000

Video Proton p3-21a :

[youtube src=”FR-TaPSypIY”][/youtube]
Aksesori Proton p3-21a:

  1. Auto fold/unfold side mirror – Side mirror akan automatik fold setiap kali alarm kereta diaktifkan, dan automatik unfold selepas kenderaan bergerak selaju 5km. Selain itu ada juga butang untuk kegunaan manual seperti yang ada pada Exora BOLD
  2. Auto Off Rear Demister – Mengelakan tint menggelembung
  3. Follow Home Lamp
  4. Headlamp Warning Buzzer
  5. Trunk Remote Release
  6. Front & Rear Socket 12V – Terdapat di bahagian hadapan dan belakang
  7. Utility Hook – Terdapat pada ruang penumpang hadapan seperti Exora, dan juga di ruang belakang pada area ‘pilar B’
  8. Low Rear Hump – Ruang kaki penumpang belakang tidak lagi sempit dengan kini bonggolan tengah di lantai ruang kaki belakang lebih rendah
  9. Front & Rear Fog Lamp
  10. Anti-Trap Power Windor – Driver side only
  11. Seat Material – Water repellent Fabric. Seat boleh fold 60:40. Material sangat lembut dan selesa
  12. Smart Info Display (SID) – Mempunyai 3 bacaan kilometer, Trip A, Trip B dan Trip C. Terdapat pelbagai lagi maklumat seperti memberi amaran jika bateri pada kunci lemah dan lain-lain
  13. Autolock & Advance Lock System
  14. Magnesium Inside Door Handle
  15. Keyless Entry – Tiada lubang kunci pada keempat-empat pemegang pintu
  16. BOSCH Head-Unit – 2-Din, Touch Screen Monitor, Navigator, Bluetooth, USB, AUX, MP3
  17. YES WiFi Modem – In-car Internet, first ever car in Malaysia, coverage Semenanjung Malaysia
  18. S-Mode (Sport) – Terdapat pada gear column (P-R-N-D-S), S-Mode akan menambah RPM sebanyak 1,000 secara serta-merta untuk pemanduan lebih agresif
  19. BCM – Body Control Module

Ciri-ciri Keselamatan Proton p3-21a:

  1. 4 Wheel ABS & EBD with 4 Wheel Disc Brake
  2. TC (Traction Control)
  3. ESC (Electronic Stability Control)
  4. BA (Braking Assist)
  5. 4 AIRBAG – Airbag penumpang hadapan boleh di ON/OFF, untuk keselematan jika Bayi diletakkan di tempat duduk hadapan
  6. 5 STARS Australia NCAP – Orang ramai tidak perlu lagi ragu-ragu tentang ketulenan markah penuh ujian perlanggaran P3-21A ini, kerana prosedur NCAP, pemilihan unit yang akan diuji bukan ditentukan oleh Proton atau syarikat pembuat kereta. Tetapi wakil NCAP dari Austrlia akan datang sendiri ke kilang model tersebut dan memilih sendiri secara rawak unit yang akan diuji. Jadi tiada lagi persoalan tentang markah penuh ujian perlanggaran NCAP. Dan saya sendiri tidak hairan tentang markah penuh tersebut setelah milihat video perlanggaran P3-21A dengan kelajuan 140km/h, bahagian ‘pilar A’ langsung tidak bengkok, terkesan atau sebagainya, ini membuatkan cermin hadapan tidak berderai, hanya retak atas kesan letupan Airbag sahaja. Untuk perbandingan, diantara City, Vios, Forte, Altis & Civic, hanya Civic sahaja yang mempunyai rekod NCAP, iaitu Japan NCAP.

DIMENSI:

  1. Length = 4.543m
  2. Width = 1.786m
  3. Height = 1.524m

Size luar keseluruhan kereta menunjukkan P3-21A lebih besar daripada City, Vios, Forte, Altis & Civic

CHASSIS

  1. Boot Space: 508 liter – Terbesar diantara City, Vios, Forte, Altis & Civic
  2. Turning Radius: 5.3 meter
  3. Full Tank Capacity: 50 liter
  4. Aerodynamic (Rintangan Angin): CD Factor = 0.30 – Untuk perbandingan, Audi TT memiliki CDFactor = 0.29. Secara theory nya, semakin kurang rintangan angin, semakin kurang penggunaan petrol

POWER-TRAIN

  1. 1.6L CFE with 7-speed Pro-Tronic CVT3 (VVT) – 205Nm @ 2,000rpm ; 140PS
  2. 0-100km/h: 9.6 saat – Untuk perbandingan, Kia Forte 1.6: 12.5 saat

VARIANT

  1. Executive MT, 1.6 IAFM+ 5-Speed MT
  2. Executive CVT, 1.6 IAFM+ 6-Speed CVT
  3. Premuim CVT, 1.6 CFE 7-Speed CVT

COLOR / Warna Proton p3-21a:

  1. Solid White
  2. Tranquility Black
  3. Genetic Silver
  4. Fire Red (my favorite)
  5. Blue Lagoon

Ciri-ciri lain yang telah diketahui sebelum ini:

  1. Auto Cruise Control
  2. Keyless Push Start (ON/OFF)
  3. Magnesium Paddle Shift 7-speed & Manual Mode (+/-) on gear column
  4. Audio Switch Steering Control
  5. Soft touch plastic dashboard
  6. Emblem on Steering Wheel
  7. ISOFIX
  8. Rain Sensor
  9. Light Sensor
  10. Day light Front LED
  11. Sport Rim 16? (10 Spoke)
  12. Multi-link rear suspension with Lotus RIDE & HANDLING

KLIK UNTUK LIHAT REVIEW TERBARU KAMI TENTANG PROTON PREVE ( 5 APRIL 2012 )

7 thoughts on “Proton P3-21A ( Proton Preve )”

  1. aku pakai proton sejak wira lepastu waja lepastu perdana sei lepastu persona…….perdana executive….. semua beli baru….. dalam banyak2 tu yang ok cuma wira….. cuba fikir…. problem gearbox perdana tak selesai sampai production perdana dah dihentikan….. memang hampas laaa…..

  2. Proton tak habis mencipta engine under power dan bising! Sejarah telah terbukti bila Gen.2 dan Exora (MPV pertama Proton)… Cuba bayangkan body besar daripada Altis tapi CC 1.6 aje… Walau pun ada CFE tak mungkin boleh sama dengan kuasa 2.0… Siapa yg membeili P3-21A ni samalah nasib korang dengan orang yang beli Proton Exora keluaran pertama…

  3. […] Antara ciri-ciri keselamatan yang paling menarik adalah dengan memiliki 4 AirBag bebanding 2 Airbag sahaja bagi 2 model lain yang dibandingkan. Ciri-ciri lain model yang pernah dinamakan P3-21A ini boleh dilihat di sini. Klik untuk lihat Kelebihan Proton P3-21A. […]

Leave a Comment