Rakyat Malaysia disahkan maut dalam pertempuran di Mindanao

0
174
Advertisement


DAVAO CITY: Rakyat Indonesia dan Malaysia disahkan antara pemberontak warga asing yang terbunuh dalam pertempuran dengan tentera Filipina di Mindanao.

Peguam Negara, Jose Calida, yang mengesahkan perkara itu turut berkata,

kerjasama antara warga asing dengan militan tempatan itu sesuatu yang jarang berlaku.

“Sebelum ini, ia hanya kumpulan pengganas tempatan, tetapi kini ia mula membabitkan ideologi militan Daesh,” kata Calida pada satu sidang akhbar.

Warga Malaysia dan Indonesia itu adalah antara enam yang terbunuh dalam pertempuran selama tiga hari di bandar Marawi, apabila tentera cuba mengusir pemberontak Maute, yang dikaitkan dengan kumpulan Daesh.

Seramai 11 askar dan 31 militan terbunuh selepas Filipina mengerahkan helikopter penggempur dan pasukan khas untuk mengusir sekumpulan lelaki bersenjata dari bandar di selatan Manila, yang mempunyai dengan 200,000 penduduk.

Walau kurang dikenali, Maute adalah sebuah kumpulan pengganas yang sering menimbulkan masalah kepada tentera.

Ia dikatakan bertanggungjawab ke atas pengeboman di bandar kelahiran Presiden Filipina, Rodrigo Duterte, di Davao pada September tahun lalu, yang mengorbankan 14 orang dan mencederakan puluhan mangsa yang lain.

Serbuan semalam bertujuan menangkap seorang pemimpin puak radikal lain, Isnilon Hapilon, daripada kumpulan militan Abu Sayyaf.

Kerajaan berkata, Hapilon berperanan sebagai pemimpin utama militan Daesh di Filipina, yang bekerjasama dengan pemimpin Maute.

Calida berkata, Daesh mengisytiharkan Hapilon sebagai ‘pemerintah’ mereka atau pemimpin di Filipina. – REUTERS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here