Restoran mamak perkenal kad diskaun

0
210
AdvertisementPUTRAJAYA: Restoran ”mamak” akan perkenal kad diskaun untuk golongan tertentu masyarakat bagi membantu meringankan beban perbelanjaan mereka.

Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) Ayoob Khan Muhammad Yakub berkata kad itu memberi diskaun 25 peratus untuk orang kurang upaya, 10 peratus untuk warga emas dan lima hingga 10 peratus untuk pelajar warga Malaysia.

“Kad diskaun berkenaan dijangka diperkenalkan tidak lama lagi secara kerjasama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK),” katanya kepada pemberita di pejabat KPDNKK di sini pada Rabu.

Beliau juga berkata restoran yang bernaung di bawah Presma masih mengekalkan harga lama makanan sejak dua tahun lalu dan tidak menaikkan harga seperti yang didakwa segelintir pihak.

Laporan mengenai restoran mamak menaikkan harga makanan terutamanya roti canai dan teh tarik tular di media sosial hingga mendorong Hamzah memanggil Presma untuk mendapatkan penjelasan.

Presma mempunyai 4,000 ahli di seluruh negara, dengan lebih 10,000 restoran bernaung di bawahnya.

Sementara itu, Hamzah berkata pemeriksaan KPDNKK mendapati harga makanan di kedai yang menjadi anggota Presma pada masa ini adalah sama seperti pada April 2016.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here