Saham Sime Darby digantung hari ini, harga rujukan penyenaraian disebar

0
116
Advertisement

KUALA LUMPUR: Dagangan saham Sime Darby Bhd digantung hari ini untuk memudahkan pengagihan saham di bawah latihan pengasingan kumpulan tersebut.

Harga rujukan penyenaraian bagi Sime Darby Plantation Bhd (SD Plantation) dan saham Sime Darby Property Bhd (SD Property) masing-masing berjumlah RM5.59 dan RM1.50.

Ini berdasarkan 60% hingga 68% untuk SD Plantation dan 16% hingga 19% untuk SD Property seperti yang dinyatakan dalam pekeliling kepada para pemegang saham Sime Darby Bhd bertarikh 4 Nov dan harga penutup Sime Darby saham bernilai RM8.94 pada Jumaat.

Saham Perladangan SD dan Saham Harta SD akan dikreditkan ke dalam akaun Sistem Depositori Pusat para pemegang saham yang layak pada 29 Nov dan akan disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Securities dari 9 pagi pada 30 Nov.

Harga yang diselaraskan untuk saham Sime Darby sebanyak RM1.85 apabila ia disambung semula pada 30 Nov telah dikira sebagai baki selepas menolak harga rujukan harga saham SD Plantation dan SD Property dari harga penutupan terakhir.

Dagangan kumpulan ini dijangka akan berlansung seperti biasa pada November 30 apabila transaksi di atas selesai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here