Skim MyDeposit : 70% Pembeli Rumah Mendapat Faedah

Pemaju hartanah Mah Sing Group Bhd menjangkakan akan mendapat manfaat secara terus melalui program Skim Rumah Pertama Pembiayaan Deposit (MyDeposit) yang telah dilancarkan di Putrajaya hari ini ( 7 April ). Hal ini kerana kira-kira 70% daripada pembeli rumah pertama mereka adalah pembeli yang berumur di bawah 40 .
Dalam satu kenyataan menyambut baik pelaksanaan MyDeposit hari ini, Mah Sing juga menyatakan bahawa separuh daripada pelancaran kediaman tahun ini berharga di bawah RM500,000. Ini bermakna pembeli rumah untuk projek-projek ini berpotensi dan layak untuk skim ini.
“Skim ini adalah satu penyelesaian yang sangat berdaya maju bagi pembeli rumah kali pertama untuk mula membina aset asas mereka dan memiliki tempat berteduh sendiri, kerana harga siling yang layak adalah RM500,000, dengan pendapatan isi rumah dihadkan kepada RM10,000.”
“Ini secara tidak langsung akan memberi manfaat kepada Mah Sing kerana 70% daripada pembeli rumah kami adalah pembeli rumah kali pertama yang berumur bawah 40 tahun. Tambahan pula, 50% daripada pelancaran kediaman kami pada 2016 berharga di bawah RM500,000, menjadikan separuh daripada bakal pembeli kami layak untuk memohon skim MyDeposit, ” jelas Tan Sri Leong Hoy Kum, yang juga Pengarah Urusan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Mah Sing,  .
Skim yang disenaraikan dalam Bajet 2016 ini bertujuan untuk membantu golongan berpendapatan sederhana untuk membeli hartanah di bawah harga RM500,000, berlangsung hari ini.
Leong juga berkata, beberapa projek Mah Sing yang disenaraikan melalui kategori ini termasuklah rumah-rumah mewah berpatutan yang berharga dari RM368,000 di bawah perkhidmatan Pangsapuri Cerrado di Southville City @ KL South serta Pangsapuri Cendana di M Residence 2 Rawang, yang berharga RM170,000.
Di bahagian selatan Malaysia pula, mereka mempunyai Meridin SOVO di Meridin @Medini, yang berharga dari RM401,000; perkhidmatan Meridin Hotel daripada RM460,000; Austin Suites di Austin Perdana dari RM455,000, Meridin East (unit Greenway dari RM419,000 dan The Willows dari RM455,000).
Leong juga berhasrat kepada bank-bank untuk merangka skim kewangan mesra pembeli untuk kategori ini. Skim ini mengambil kira pendapatan lain seperti kerja lebih masa dan elaun pembeli.
Beliau juga menggesa Bank Negara Malaysia untuk melanjutkan tempoh pembayaran untuk kumpulan ini, daripada kadar 30 tahun maksimum.
“Selain daripada inisiatif kerajaan untuk menawarkan pembiayaan 100% untuk Skim Rumah Pertamaku dan pembiayaan 110% untuk Pr1ma perumahan, mungkin bank-bank juga boleh menimbangkan pemberian 100% pembiayaan pinjaman untuk pembeli rumah kali pertama,” katanya.
Leong berkata, jika pembeli mampu untuk mendapatkan pinjaman, pemaju akan dapat meningkatkan bekalan rumah mampu milik itu, kerana pembangunan ketika ini sangat berkait dengan aliran tunai.
“Pada masa ini terdapat jurang besar dalam pembekal perumahan di Malaysia, namun kebanyakan pemaju menyelaraskan semula pada pelancaran. Hal ini kerana pembeli mengalami kesukaran untuk menentukan jumlah perbezaan, dan pada masa yang sama, mereka juga mendapati kesukaran untuk mendapatkan pembiayaan akhir.
Ini akan memburukkan lagi jurang bekalan-permintaan yang semakin meningkat setiap tahun, “katanya.
Oleh itu, Leong menggesa semua pihak yang berkepentingan, termasuk pemaju, bank dan kerajaan, untuk bekerjasama dalam memperbaiki keadaan ini.

Leave a Comment