'Syurga buatmu, Mohamad Thaqif…'

0
207
AdvertisementDIA dengan rela hati mendaftar ke madrasah tahfiz dengan harapan impiannya untuk bergelar hafiz akan menjadi kenyataan.

Namun siapa sangka, begini kesudahannya.

Mohamad Thaqif Amin Mohd Gadaffie, 11, menghembuskan nafas terakhir jam 2.05 petang tadi selepas beberapa hari bertarung nyawa di hospital.

Mohamad Thaqif didakwa mengalami kesakitan dan terpaksa dipotong kedua-dua belah kakinya selepas dirotan pembantu warden.

Pemergian Mohamad Thaqif mencetuskan rasa sebak buat rakyat Malaysia yang setia mengikuti perkembangannya sejak dimasukkan ke hospital, Rabu minggu lalu.

Dalam masa yang sama, ramai juga mengharapkan pihak berwajib agar lebih prihatin dengan kewujudan sekolah-sekolah tahfiz.

Netizen mencadangkan agar peraturan untuk mewujudkan sekolah tahfiz diketatkan untuk mengelakkan kejadian seperti ini berlaku lagi.

Mereka juga berharap jika benar penderitaan Mohamad Thaqif adalah disebabkan penderaan, individu yang bertanggungjawab akan segera dihadapkan ke muka pengadilan.

Mohamad Thaqif , pelajar pusat madrasah swasta di Kota Tinggi, Johor, dipercayai mengalami kesakitan di bahagian kaki selepas disebat oleh pembantu warden di tapak kaki dan betis dalam keadaan bersujud.

Dia dijadualkan menjalani pembedahan memotong tangan pagi tadi, namun ia dibatalkan kerana keadaan jantungnya tidak stabil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here