Teater 'Kandang': Ungkapan manis kebebasan, keadilan hanya janji kosong?

[ad_1]

KUALA LUMPUR: Mampukah perjuangan atas nama kebebasan ataupun keadilan menjanjikan kesudahan damai dalam masyarakat?

Itu antara persoalan yang dibangkitkan dalam pementasan teater ‘Kandang’ arahan Omar Ali, di Pentas Seni Kuala Lumpur atau KLPAC bermula 10 Ogos hingga 13 Ogos ini.

Teater ‘Kandang’ merupakan hasil adaptasi karya klasik George Orwell yang bertajuk ‘Animal Farm’ ke dalam bahasa Melayu, dan ia adalah sebuah satira politik mengenai pemerintah Rusia, Joseph Stalin pada pertengahan abad ke-20.

“Walaupun dianggap sebagai sebuah alegori pada ketika itu, namun jalan ceritanya masih memiliki mesej yang simbolik dan relevan pada masa ini.

“Kami tiada niat untuk bermain politik atau memihak kepada sesiapa dalam pementasan ini. Ini bukan komentari untuk mana-mana individu.

“Apa yang kami mahu bincangkan adalah budaya kepimpinan di dalam dan luar negara. Contohnya konsep amanah, apabila kita bercakap pasal kuasa dan kelebihan memiliki kuasa, kita biasa lupa mengenai tanggung jawab yang perlu ada pada pemimpin,” kata Pengarah, Omar Ali kepada Astro AWANI.

Adaptasi ini mengikuti jejak langkah sekumpulah haiwan ternakan di Ladang Jones yang berjaya mengusir keluar tuan ladang manusianya dan meraih kemerdekaan.

Namun, janji manis kebebasan dan kemakmuran terbukti janji kosong apabila mereka sendiri terjebak dengan pengkhianatan idealisme dalam bentuk korupsi dan kezaliman.

Teater ‘Kandang’ ini juga merupakan pementasan kedua bagi Omar dan bapanya Tan Sri Muhammad Ali Hashim, untuk berganding bahu dalam mengadaptasi dan menterjemahkan karya Inggeris ke dalam bahasa Melayu.

Sebelum ini, kedua beranak itu pernah menghasilkan pementasan Dato’ Seri, iaitu sebuah adaptasi Macbeth oleh William Shakespeare ke dalam Bahasa Melayu.

“Saya mendapati ada juga segelintir yang sukar menerima tulisan atau karya asing kerana meilihat tradisi dan budaya yang jauh berbeza.

“Oleh itu, apabila kita terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu, saya harap lebih ramai boleh memahami  dan dapat pengajaran daripada cerita ini,” kata Omar.

Sementara itu, Omar turut mengakui tentang persamaan cerita alegori ‘Animal Farm’ dengan sejarah kepimpinan tempatan.

“Saya dan ayah saya juga terkejut dengan persamaan yang ada. Kita dapati adalah proses untuk terjemah karya George Orwell kali ini terlalu mudah untuk diadaptasi dalam konteks budaya tempatan.

“Mesej utama dalam cerita ini juga bergantung kepada penonton. Kita mahu mereka mula berbual bersama dan berbincang mengenai hal-hal penting dalam masyarakat.

“Kita tidak mahu memberitahu mereka apa yang betul atau salah, tetapi kita harap ia boleh menimbulkan persoalan, dan seterusnya perbincangan supaya apa sahaja masalah boleh diselesaikan dengan cara yang baik,” kata Omar.

Pementasan ‘Kandang’ menampilkan pelakon Ashraf Zain, Farah Rani, Clarence Kuna, Faez Malek, Nik Waheeda, Joe Chin, Zul Zamir dan Nabil Zakaria.

Mereka turut dibantu Pengarah Pergerakan, Ho Lee Ching untuk mendalami karakter haiwan, manakala perekatari Yusman Mokhtar untuk membentuk reka pentas dan diiringi Pengarah Muzik, Coebar Abel.

[ad_2]

Leave a Comment