TN50: Malaysia perlu lakukan persediaan hadapi perubahan masa depan – PM Najib

0
137
AdvertisementPUTRAJAYA: Rakyat Malaysia perlu melakukan persediaan bagi menghadapi perubahan drastik yang berlaku pada masa depan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, mereka yang tidak melakukan persediaan akan terus ketinggalan.

“Ada orang kata tidak boleh mengubah masa depan kita. Namun kita boleh membuat persediaan (untuk masa depan).

“Sebagai sebuah kerajaan kita perlu menyediakan rakyat Malaysia untuk menangani cabaran dunia mendatang dengan segala perubahan yang begitu deras dan drastik. Perubahan memang akan berlaku,” katanya semasa berucap pada Sesi Dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) Perdana Menteri bersama penjawat awam di Kementerian Kewangan di sini hari ini.

TN50 diperkenalkan Perdana Menteri ketika pembentangan Bajet 2017.

Jelasnya, sesiapa yang tidak membuat persediaan, individu itu akan menjadi mangsa perubahan akan datang.

“Kalau kita tidak buat persediaan, kita akan kehilangan punca rezeki kita,” tambahnya.

Perdana Menteri turut memberi contoh sektor pekerjaan hari ini yang mungkin masih wujud atau digantikan dengan teknologi semasa pada 30 tahun akan datang.

“Mengikut kajian, anak-anak di sekolah rendah kita apabila mereka membesar nanti, akan terpaksa isi jawatan hari ini, yang (mungkin) tidak wujud lagi (pada masa depan).

“Cuba bayangkan kita sediakan generasi baharu untuk mengisi jawatan yang kita tidak tahu lagi apa jenis jawatan. Kita dalam kelompok mindset yang cita-cita nak jadi peguam, doktor, tetapi (kita tidak tahu) sama ada jawatan ini masih diperlukan atau tidak,” katanya lagi.

Beliau pada masa sama melihat media sosial akan terus menjadi kepentingan dan keperluan pada masa akan datang.

“Komunikasi melalui media sosial, kalau orang politik tidak menggunakan sosial media, kita akan ketinggalan kerana orang sudah tidak baca surat khabar.

“Ini kerana segala-galanya telefon mudah alih. Kita ada lebih telefon mudah alih daripada penduduk di Malaysia,” ujar beliau lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here